torsdag 24 mars 2022

Fred i Ukraina

 

För åtta år sedan försökte jag hitta ett sätt att lösa upp den redan den gången infekterade konflikten mellan Ukraina och Putin-Ryssland.
Det var inte lätt då och det har inte blivit lättare nu.

Men samtidigt – på något vis måste det vara möjligt. Ett sätt som låter Ryssland dra sig ur kriget utan att enbart framstå som förlorare; och som samtidigt ger Ukraina erkännande för den kamp landet utkämpat för oss alla.

 Mot bakgrund av de ryska krav som framställts och upprepas och som, hur orättfärdiga man kan tycka att de flesta av dem är, måste vägas in, så kan man väl tänka sig ungefär följande:


o Omedelbar vapenvila, och inom en kort stipulerad tidrymd tillbakadragande av alla trupper till positionerna av 23 februari – och av ryska styrkor från Vitryssland – nu när den där ”övningen” är genomförd.

o Ukraina förklarar sig militärt alliansfritt – men får av de ledande stormakterna en garanti för sin territoriella integritet (med de förskjutningar som ev kan följa av nedan).  Nato förklarar att angrepp på neutrala stater i Europa framgent skall hanteras som under artikel 5.

o Ukraina inför ett förbud mot nazistiska organisationer

o En folkomröstning genomförs i de områden som utropats till folkrepublikerna Luhansk och Donetsk. Röstberättigade är alla som var folkbokförda där 1.1.2014.
Alternativen är självständighet eller semi-autonom status inom Ukraina.
Beslut med enkel majoritet. För ett beslut krävs deltagande av minst 2/3 av de röstberättigade.

o En motsvarande folkomröstning genomförs på Krim. Alternativen där är fullständig återgång till Ukraina, eller att Ryssland arrenderar Krim på 100 år.  I det första fallet kan Ryssland arrendera flottbasen Sevastopol.
Samma regler om valdeltagande.

Båda omröstningarna genomförs i FN:s regi, och under närvaro, utöver valobservatörer,  av starka FN-förband.

o I FN:s regi upprättas en uppbyggnadsfond för att reparera skadorna i Ukraina. Västmakterna förbinder sig att överföra till fonden alla de medel som har beslagtagits och kommer att beslagtas från ryska oligarker, banker och andra företag.

o EU:s, USA:s och andra sanktioner mot Ryssland lyfts stegvis allt eftersom de föregående punkterna förverkligas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar