lördag 12 mars 2022

Spretiga tankar om kriget 1


Det är uppenbart att Finlands och Sveriges anslutning till Nato skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser” säger den ryske talesmannen Sergej Beljajev.
Jag kan berätta för hr Beljajev att redan Rysslands brutala anfallskrig mot ett neutralt grannland har fått ”allvarliga politiska och militära konsekvenser”, även för oss gamla Nato-skeptiker.
Väldigt allvarliga, faktiskt.


                                                                     * * * 

Ryssland får betala för sina lögner; de kan lägga fram vilka sorters bevis de vill för vad som helst som de anklagar Ukraina för. Kanske är det ena eller andra till och med sant. 
Men ingen kommer att tro dem.

                                                                     * * * 

Man kan absolut diskutera Krims rätta tillhörighet, mot bakgrund av att halvön historiskt ofta räknats till Ryssland, och överfördes till Ukraina först 1954.
Men vi kanske skulle börja med att diskutera de nordöstra delarna av Ostpreussen, som hört till Tyskland i århundraden, och fördes in under sovjetisk förvaltning först 1945, efter att aldrig tidigare räknats som ryska?

                                                                     * * * 

Kiev är själva Rysslands vagga och hjärta” säger Putin, och bereder sig att bomba staden till en ruinhög. Bra tänkt där, Volodja!

                                                                     * * * 

Ser att SD vill närma sig Nato; lite oväntat, men det är väl splittringen och motsättningarna som Moskva är ute efter, när de ger klartecknet.

                                                                     * * * 

Historien upprepar sig aldrig; men ibland speglar den sig

                                                                     * * * 

På vilket sätt skulle Ryssland 2022 vara bättre än Sovjet 1978?

                                                                     * * * 

Naturligtvis är vi oroade för att Ryssland också skulle kunna ge sig på sina - och våra - grannländer i Baltikum. Även om ryssarna inte betraktar dem som "hjärtländer" likt Kiev, så var de under flera perioder del av det imperium som Putin sörjer. Klart som fan att man är oroad.
Men de är en del av Nato, som står stridsberett, och det verkar inte sannolikt att ens Putin skulle chansa på att satsa en massa soldater och vapen där, vid risk av storkrig, när han har fullt upp i Ukraina.
Men Ukrainas lille granne däremot, som redan har en ryskdominerad "utbrytarrepublik", och är omedelbart åtkomlig för de ryska ockupationsstyrkor som redan står i Ukraina. Och som inte står under Natos paraply.
För Moldavien kan man vara omedelbart orolig.

                                                                     * * *
Kriget från Oxenstiernsgatans horisont:


                                                                     * * *

Nej, det är inte min uppgift att tycka synd om ryssar som nu blir påhoppade för att de är ryssar: det är inte mitt fel att det händer.
Det är deras fel som talar i ryssars namn, och inte vill ta avstånd från kriget.
Den som kallar sig ryss och ger sitt stöd åt Putins krig har inte här att göra.

                                                                      * * *

Jag hatar Vladimir Putin för vad han gör med min och miljoner andras syn på ryssar, på Ryssland, på det ryska.
För att hans primitiva syn oundvikligen infekterar vår.

                                                                      * * *

Ibland kommer jag att tänka på Rysk-japanska militära specialoperationen 1904-05     

                                                                      * * *

Det här att reflexmässigt stänga av alla kontakter med den ryska kultursektorn (och idrotten) utan urskillning, som jag redan tidigare satt lite frågetecken för  - det ser nu ut att slå tillbaka när Putin låter sina medier basunera ut att i väst förbjuds nu all rysk kultur - man får inte spela Tjajkovskij, Pusjkin slängs ut från biblioteken, det är förbjudet att öht tala ryska, och ryssar trakasseras dagligen och stundligen överallt i väst - med flera lögner, som människor där tycks sätta tilltro till

                                                                      * * *

Det är en tragisk ironi, att just det som Putin verkar ha eftersträvat hela tiden, att vi skall känna respekt för Ryssland, det heliga och starka - just det har han ju kastat bort. Vi har förlorat den moraliska respekten för en angripare som ljuger oss rakt upp i ansiktet liksom den mänskliga respekten för den som tillfogar sina medmänniskor detta.
Och vi har till och med tappat mycket av den skrämda respekt som förortsgangstrarna bruka tala om, den som bara är en sminkad rädsla, inför den överlägsna ryska krigsmaskinen, som ersätter vad den saknar - i planering, spaning, kommunikation och ledning - med närmast obegripligt brutalt våld mot civila och mot själva kulturen.

                                                                      * * *

Man börjar förstå den där säkerhetschefen som Putin malträterade så att han stammade och snubblade på orden – han förstod naturligtvis, vad vi inte förstod då,  att han med sina förestavade ord gav klartecken till ett krig som han visste att Ryssland inte var redo för.

                                                                       * * * 

Vilken tur att det var Ukraina som överfölls och inte Sverige, hör ni.
Vad hade hänt om det varit vi?
Tja, ett dränggäng med Bjäbba Busch i spetsen hade krävt att regeringen ingrep för att stoppa kriget, som ju i alla fall är dess ansvar. Och att finansministern genast borde ”hålla vanliga svenskar skadeslösa”.
Och spridda delar av vänstern hade gått i tuff debatt om det verkligen var ett krig och inte en freds-variation; medan andra hävdade att det rätta var att anamma uttrycket ”militär specialoperation” av respekt för det ryska folket. Och den liberala vänstern hade förstås föredragit uttrycket  ’war’ som ”ju används internationellt”.
Hundratusen småbarnsföräldrar hade tittat upp ett ögonblick från telefonen för att kolla att barnet fortfarande satt kvar i vagnen innan de fortsatte framåt.
Allt medan de ryska styrkorna gjorde helt om för att överfalla Finland i ryggen för att  ockupera det också.



      _____________________________
         Besläktat ämne:

__________________________________________________

"Du älskar att få problem, alltså?" - Spretiga tankar efter lång tid 

"Missunsamhet, sex och domänförlust" - Spretiga tankar i februari

Demokratiproblemet -  Spretiga tankar i november

Folk är ju ändå inte mer än människor"  - Spretiga tankar i september


för 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar