lördag 13 februari 2021

Spelet om människors liv



De svenska regionerna spelar just nu ett obehagligt, potentiellt dödligt spel med vaccineringen, och ingen verkar reagera.

Vad som sker är att man ju vaccinerar den personal som arbetar inom hemtjänsten, men dröjer med att vaccinera en stor grupp av de äldre som har hemtjänst, och som denna personal arbetar för, och möter.

Endast om dessa äldre är friska och rörliga nog att, vid av regionen bestämt tidpunkt, ge sig av till av regionen bestämd vaccinationsplats, kommer de i fråga för vaccination.
Den som inte kan, inte orkar, inte vågar, inte förmår, blir utan vaccination

Undanflykterna för att inte vaccinera hemtjänstberoende 94-åringar i deras hem varierar.
Det går inte att flytta vaccin, heter det ibland.
Det finns risk för att vaccindoser blir över, heter det ibland.
Det är för tidskrävande och krångligt, tycker någon.

Hur som helst, så får de vänta.

Och vad händer då? 
Kommer den personal som nu är vaccinerad och därmed rimligt skyddad mot allvarligare sjukdom, men som kanske kan få lättare symptom, och under en förvisso troligen kortare tid, men likväl vara smittbärare - kommer denna personal då fortfarande mangrant leva lika försiktigt och återhållsamt som hittills?
Kommer de att fortsätta hålla avstånd, inte träffas, inte röra aig ute, inte resa, och så vidare, i samma utsträckning som de hittills gjort?
Alla som tror det räcker upp handen.

Ni med handen uppe kan leta upp en bok om människors psykologi eller googla lite i ämnet.

Ni andra fattar, va?

Detta skrämmer åtminstone mig mer än mycket annat just nu.

 (Och det blir inte mindre skrämmande av insikten att regionerna, med mediernas hjälp, kommer att vältra över ansvaret på någon annan.)

_________________________

Man kan invända att regionerna hade tänkt att använda Astra Zenecas vaccin för alla de äldre som inte kunde röra sig. Och att det först i förra veckan beslutades definitivt att det inte skulle användas.
Men alla, även de som planerar i våra regioner
 visste tidigt att Astra Zenecas vaccin skulle dröja klart längre än Pfizer/Biontech och Moderna. Åtminstone det borde i så fall - om detta alls har med saken att göra - ha tydliggjorts.

Och att det funnits tveksamheter kring Aztra Zenecas vaccin för äldre har ju stått klart en avsevärt längre tid. Sen i höstas.
Plan B, någon?

Att i detta läge skylla sina egna beslut på att "staten" inte kan "garantera" vaccin och att regionerna därför drabbas av "brist" är så lågt, så gement.

______________________

Det skall också sägas att det framför allt är Region Stockholm som utmärker sig genom att vägra vaccinera äldre i hemmet.
I vissa andra regioner förekommer det.

Ett speciellt fall var vaccinationerna på Stenhammars slott i januari.
Man kan förvisso le lite åt detta exempel, men samtidigt visar även det att man KAN vaccinera människor på plats om man gör sig omaket.

Det går naturligtvis att säga att kostnaderna är för höga
Och ja, kanske "vi" tycker att det blir för dyrt att vaccinera de gamla i hemmen.
Men då hoppas jag att de som tycker så, åtminstone inte hörde till kören som i våras med brösttoner stämde upp litanian om att "Sverige med sin strategi med berått mod offrar åldringars liv".

Men det är klart, de styrande i Region Stockholm valdes på programmet att sälja ut verksamheter och sänka skatter, inte på att ge god vård åt alla medborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar