onsdag 9 juli 2014

Om de nazistiska tyskarna. Och om maskiner.



I efterspelet till Tysklands utskåpning av Fifa i Belo Horizonte flyter det upp unkna referenser till det förflutna.

Man slår ihop det vackra och effektiva tyska fotbollsspelet till en ”maskin” och så plockar man in en motbjudande kombo av Merkel&Schickelgruber och så tycker man sig ha sagt något smart.

Om världen. Om Tyskland. Och om tyskarna.

Men alltså. Det här med att fortfarande göra ”tyskarna” ansvariga för Förintelsen och nazismens alla övriga förbrytelser.
Lättjan och den fega flykten i det.


För det första kan ju inte ett helt folk agera på det viset.
Det är inte folket som agerar, vad demagogiska ideologer till höger och vänster än hävdar.
Det är människor – om du lägger tonvikten vid individer eller klasser beror på din syn i övrigt, men tala inte om folket. Då är du där själv.

Dessutom var ju som bekant inte alla tyskar nazister och inte alla nazister tyskar.

Och Förintelsen, kom ihåg det, drevs inte bara av övertygade tyska nazister.
Den drevs även av medlöpare, av folk som ville göra det som trendade i deras tid, av antisemiter som inte var nazister och/eller inte tyskar, och av folk som faktiskt bara lydde order - av tanklöshet, rädsla eller lättja.

Man kan förvisso diskutera om det i det tyska - i kulturen, historien, samhällsklimatet, självbilden - fanns något särskilt som gjorde att nazismen uppstod där, och eventuellt bara kunde uppstå där; det är en relevant och viktig vetenskaplig fråga.
Den har knappast något slutgiltigt svar. Man måste givetvis konstatera att nazismen som den gestaltade sig i nittonhundratalshistorien var en tysk rörelse (ehuru initierad och ledd av en österrikare). Dess läror handlade om bilden av det tyska.
Men det ändrar inget av det ovan sagda.

(Fast det gör onekligen tanken på en rysk, eller grekisk, eller norsk nazism än mer grotesk).

Och för det andra: Hur mycket skuld har invånarna i 2014 års demokratiska förbundsrepublik kvar att bära för det som hände för två generationer sedan? 

Den som talar om folksjäl och nationella särdrag när hen skall klistra nazism-etiketten på någon kanske bör tänka en gång till?



Instruktivt är f.ö. att jämföra hur nazismens brott läggs på tyskarna,  medan stalinismens läggs inte på ryssarna utan på kommunismen. Inklusive den territoriella expansionismen - vilket bidrar till svårigheter att begripa sig på Putins eller tsarernas politik (varför gör de så där, de är ju inte kommunister?).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar