torsdag 22 mars 2018

Dags att flytta hela året


Efter att ha tagit del av otaliga litanior om hur tiden är hur led när det gäller vädrets tidtabell, med längtansfulla ehuru ohistoriska suckar efter vita jular och kanske bättre förankrade efterlysningar av vårvärme, så har jag ett enkelt förslag.
Låt oss flytta året.

Väderleken kan vi inte göra något åt – i positiv mening. 
Att vi är i full färd med att sabba klimatet vilket ger oss värre väder på alla ledder är en annan fråga, även om allt förstås hänger samman.
Och vårt läge här uppe inunder polen är också fixerat.

Men årsräkningen. Den kan vi fixa med.
Den är trots allt bara en konvention. Som dessutom har förskjutits under seklerna, dels på grund av finesserna i planeters och stjärnors rörelse, dels av mer jordnära historiska skäl.
Och ruckar på tiden gör vi ju, till allmän förargelse och ingen nytta, två gånger om året redan, när vi i mars kastar bort en timme som vi sedan får söka reda på i oktober igen.

Så varför inte ta ett större grepp?
Vi byter år mot år den 31 december, gång på gång. Men inget särskilt händer då.  Ljuset ändras inte, vädret är än si, än så, under årens gång. Det är som sagt uppenbarligen en ren konvention.
Sedan firar vi midsommar när sommaren så smått har börjat komma – i alla fall de flesta år.

Och varenda november/december är medier, sociala och gamla, fulla av folk som gastar om en vit jul och hur de tror att det var förr (när det i själva verket var precis likadant).

Sverige är som bekant ett avlångt land vilket blir alldeles särskilt tydligt i årstidsskiftningarna, men saken är den att vita jular har aldrig varit särskilt frekventa här nere där de allra flesta av oss bor.
Till Stockholm kommer oftast vintern i januari eller till och med februari. Den här säsongen är förvisso extrem när högvintern uppenbarade sig först i mars – men inte extrem som det kan förefalla vid en blick på Facebook.
Och likadant med våren. Mars är inte ens normala år någon riktig vårmånad att njuta av.

Så.

När vi nu inte använder solståndsdagarna, med nyår på vintersolståndet och midsommar vid det astronomiska sommarsolståndet, så kan vi väl anpassa året efter klimatet?
Låt oss alltså flytta året förslagsvis en månad.

Då hamnar julen i vad som i dag är slutet av januari. Utsikterna till en vit jul i Mellansverige (obs för missriktade besserwissrar: att skilja från ”mellersta Sverige”) är betydligt bättre.
Om det är en nackdel att det blivit något ljusare är för var och en att avgöra, men jag har aldrig hört någon klaga på att det är alldeles för ljust i slutet av januari.

Och så kommer midsommaren i slutet av juli, när sommaren verkligen står på toppen. Förvisso har juli namn om sig att vara regnig, men en titt i tabellerna säger att skillnaden mellan de tre sommarmånaderna är mycket liten på de flesta håll.
Och att juli är varmare än juni är ett faktum.

Vad finns att tveka om?

Tjavars, om det nu blir en månad över i samband med bytet?  Då tycker jag att vi alla tar semester. Det har vi gjort oss förtjänta av, som lever i det här klimatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar