fredag 11 april 2014

Nedskalning av Ukraina-krisen i tio steg


 Jag läste till frukosten att de inblandade parterna skall mötes på hög diplomatisk nivå för att försöka skala ned Ukraina-krisen. 
Medan jag drack upp den andra koppen te så gjorde jag upp ett program åt dem.
Så här kan det funka, Catherine, Sergej, John & ni andra:


1.     Ryssland erkänner regeringen i Kiev som legitim (ev först efter valen i maj).
2.      Ukraina lovar, med garantier av OSSE och uppbackat av EU, ökad regionalisering av landet. Exakt hur långt behöver inte preciseras, men en mer federal struktur utesluts inte. Ryska språket likställs med ukrainskan i alla regioner där det bor en betydande andel ryssar.
3.      Viktor Janukovytj – och Ryssland – erkänner Janukovytjs avsättning. Det behöver inte inbegripa att man erkänner den som legal när den hände, enbart att man fr.o.m. nu betraktar den som legal och gällande.
4.      En ny folkomröstning ordnas på Krim. I den kan delta de som den 1 mars 2014 var folkbokförda som medborgare i den autonoma regionen. Valet står mellan en återgång till status per februari 2014 eller nuläget med anslutning till Ryssland. 
      Beslut fattas med enkel  majoritet förutsatt att minst 2/3 har deltagit i valet. Både Ukraina och Ryssland lovar att acceptera resultatet
5.     Ryssland lovar att ersätta Ukraina för egendom som förstörts i samband med Krimockupationen, inklusive att återställa krigsfartyg.
6.      En internationell kommission under FN utses att ta ställning till olika juridiska, administrativa och ekonomiska problem som Krimfrågan ger upphov till. Ukraina och Ryssland lovar att respektera kommissionen. Fall som ev inte kan lösas i enighet förs vidare till Internationella domstolen i Haag. Båda parter lovar att acceptera domslut där.
7.      Ukraina får ett långtgående associationsavtal med Rysslands eurasiska union men blir inte full medlem. 
8.      Ukraina får ett avtal med EU om ekonomiskt stöd, men parterna konsterar att frågan om framtida medlemskap inte finns på bordet nu
9.      Ukraina förbinder sig att inte gå med i Nato inom överskådlig tid. Nato förbinder sig att inte erbjuda Ukraina medlemskap inom överskådlig tid – men förklarar sig berett att försvara dess territorriella integritet mot allt yttre våld.

10.  En internationell kommission tillsätts med full befogenhet att utreda vem som egentligen sköt och vem som gav order under oroligheterna på Majdan


/Edit senare: Ukraina måste nog också garantera en bas för ryska Svarta havs-flottan. Då får det vara så/.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar